Sıcağa çok maruz kalan bölgelerde oturanlar için yaz aylarının kurtarıcısı olan klimalar, her türlü ortamın havasını değiştirebiliyorlar. Soğutma aracı olarak sıklıkla kullanılmalarının yanı sıra klimalar aynı zamanda ısıtma ya da ortamın nem dengesini sağlamak için de kullanılabiliyor. Uzun süreli kullanımlarda klimaların su akıtması ise sık sık karşılaşılan bir durum. Peki klimalar neden su akıtır ve bunun çözümü nedir?
Klimaların Çalışma Sistemi Nasıldır?
Evlerimizde kullandığımız duvar tipi klimalar dışarıda bulunan dış ünite ve içeride bulunan iç ünite olmak üzere iki ana parçadan oluşur. Klimaların çalışma prensibi basit bir şekilde şöyle açıklanabilir: Klimanın iç ünitesi, içerideki sıcak havayı ve fazla nemi alarak drenaj borusuyla dış üniteye gönderiyor. Sıcak hava ise dış ünitede yer alan kimyasal gaz sayesinde soğutuluyor. Bu sıcak hava dış ünitenin önündeki büyük fan yardımıyla dışarı atılıyor. Bu bölümde soğuyan hava tekrar iç üniteye gönderilerek iç ünitede bulunan ikinci bir fan yardımıyla da ortama bu soğuk hava üfleniyor.
Klimalar özellikle uzun dönemli kullanımlarda her elektronik alet gibi problemler çıkarabilir. Bu sorunlardan biri de su akıtmadır. Peki klimalar neden su akıtıyor? İki üniteden oluşan klimalarda öncelikle hangi üniteden su akıntısı olduğunun tespit edilmesi gerekiyor. Bu durum kimi zaman normal olabilirken bazen de sorun olarak görülebiliyor.
Klimanın Dış Ünitesi Neden Su Akıtıyor?
Klimalar çalışma prensipleri dolayısıyla iç ünitede meydana gelen nemi gider borusundan dışarı atar. Bundan dolayı dış üniteden su akması bir problem değildir. Bu durumun iki sebebi vardır.
Klimanın Soğutma Modunda Su Akıtması: Bir klima soğutma modunda çalışırken iç ünitenin, içerideki sıcak havayı alıp dış üniteye vermesi gerekiyor. Bunu yaparken havada bulunan fazla nemi de alıyor. Sıcak hava, içerisindeki nemle birlikte dış üniteye geldiğinde nem oranına göre yoğuşma olayı meydana geliyor. Bu yoğuşmadan dolayı su akıntısı oluşuyor.
Klimaların Isıtma Modunda Su Akıtması: Klimalar ısıtma modunda çalışırken dış üniteden su akıtması havanın sıcaklığına bağlı olarak farklılık gösterir. Eğer dışarısı sıfırın da altına düşerse dış ünitede donma oluşuyor. Donma sorununu çözebilmek için de klima, çalışma prensibini değiştiriyor ve dış üniteye sıcak hava göndermeye çalışıyor. Buz, sıcak hava ile çözüldükçe dış üniteden su akmaya başlıyor. Klimanın dış ünitesinden su akmıyorsa klimada bir arıza meydana geliyor olabilir. Bu durumun sebeplerinin başında dış ünite montajının doğru yapılmamış olması geliyor. Dış ünitede su akıntısı olmuyorsa hemen bir yetkili servis çağırmanızda yarar vardır.
Klimanın İç Ünitesi Neden Su Akıtır?
Klimaların iç ünitesinden su akmaması gerekir. Eğer bu durum yaşanıyorsa bu bir arıza olabilir. Klimanın iç ünitesinden su akıtmasının birden fazla nedeni olabilir. Örneğin klima gazının eksik olması nedeniyle su akıntısı meydana gelebilir. Bunun yanında klima gazı fazla olduğunda da yüksek basınç nedeniyle iç üniteden su akabilir.
Klimanın iç ünitesinde bulunan drenaj hortumu tıkanmışsa suyu tahliye edemediği için içeri su akıtabilir ya da bu hortumda bir delik varsa o delikten de su akıyor olabilir. Bunun yanında drenaj hortumu aşağı doğru meyilli olmalıdır. Eğer böyle bir durum yoksa bu durum da su akıtmasına neden olabiliyor. Sağlıklı çalışabilmesi ve su akıtmaması için dengeli bir şekilde montajının yapılmış olması da klimanın su akıtmamasında etkilidir.
Yaz günlerinizin kurtarıcısı klimalar için uzaklara bakmanıza gerek yok! Soylu AVM, kredi kartı ve kefile gerek duymadan rahatça elektronik eşya alışverişi yapabilmeniz için daima sizinle! Soylu AVM’de aradığınız klimaya kolayca ulaşırken elden taksit yöntemiyle ödeme yapacağınız için bütçenizi de zorlamanıza gerek kalmaz.